Nokian paluu kännykkävalmistajaksi

Mikään ei ole ikuista. Valitettavasti Nokian johtoporras sekä innovaatio-osasto olettivat, että Nokian markkinaosuus oli kiveen hakattu tosiasia. Tosiasiassa Nokian asema matkapuhelin alan markkinajohtajana oli enemmänkin merihiekkaan piirretty viiva. Steven Elopin syyttäminen ei johda mihinkään, eikä myöskään menneisyyteen tuijottaminen. Meidän on aika ottaa itseämme niskasta kiinni ja miettiä kuinka Nokia voi palata takaisin markkinoille. Hyväksi onneksi jotkut ovat jo lyöneet viisaat päät yhteen ja vastanneet tähän kysymykseen.

Nokian nousu

Vielä 2007 Nokian matkapuhelinten markkinaosuus oli yli 40%. 90-luvulla Nokia oli maailman suurin matkapuhelinvalmistaja. Puhelinten salaisuus perustui luontevaan pohjaan sekä ennen kaikkea helppokäyttöisyyteen. Monen asiantuntijan mielestä Nokian alamäki alkoi silloin kun Jorma Ollilan johtama Nokia ei uskaltanut (tai halunnut) ottaa riskejä.

Puhelimista tuli enemmänkin välineitä, joiden käyttö vaati diplomi-insinöörin tutkinnon samaan aikaan kun Steve Jobsin visiot alkoivat muuttaa maailmaa. Jobs suunnitteli ilmiömäisen laitteen, joka perustui yksinkertaiseen filosofiaan: kyseinen laite ei ollut ainoastaan puhelin vaan osa käyttäjää. Samaan aikaan Nokian insinöörit eivät piitanneet kuluttajien preferensseistä vaan jatkoivat samalla jääräpäisellä strategialla. Loppu onkin valitettavan kivuliasta historiaa meille suomalaisille.

Nousu tuhkasta

Nokian paluu kännykkävalmistajaksiAmerikkalaisen Elopin aikakauden jälkeen, Nokia valmistautui omiin hautajaisiin. Hyväksi onneksi joukko entisiä Nokian työntekijöitä päätti lähteä kehittämään Nokiaa uudestaan. Vuoden 2016 lopussa Nokia ilmoitti, että markkinoille on tulossa heidän uusi älypuhelin. Nokia P niminen malli julkaistaan 2017, mutta aluksi ainoastaan kehittyvien maiden markkinoilla: Lähi-Itä, Intia, Aasia ja Afrikka. Vielä ei ole tiedossa myydäänkö uutta mallia Yhdysvalloissa lainkaan, mutta Euroopan markkinat ovat hyvin todennäköinen kohde myöhemmin.

Loppu insinööripuhelimelle

Nokia P toimii Qualcomm Snapdragon (835) sirulla, joka on kyseisen kehittelijän ensimmäinen 10-nanometrin skaalan siru. Tämän lisäksi mallissa on 23-megapikselin Zeiss linssillä varustettu kamera. Alustavien tietojen mukaan 5.5 tuumaisen puhelimen lähtöhinta tulee olemaan 150 USD, eli noin 145€ kun taas suurempi 5.5 tuuman näytöllä varustettu maksaa noin 200 USD. Suunnittelijat ovat vihdoin ja viimein hyväksyneet sen, että laite toimii paremmin Android-alustalla.

Uusi alku

Toivottavasti Nokian uusi kehitysryhmä sekä johtoporras, mikäli sellainen on olemassa, ymmärtää, että teknologia alan yritykset eivät selviä, mikäli prioriteettina on johtoportaan eikä käyttäjien tyydyttäminen. Uusi Nokia tuskin nousee takaisin markkinajohtajaksi sillä uuden sukupolven käyttäjät tuskin edes tietävät tai muistavat Nokian brändiä.

Toisaalta ei koskaan saisi sanoa ”ei koskaan”.