Mobiililaitteet kiilaavat päätelaitteiden ohi

Mobiililaitteiden suosio kasvaa kasvamistaan eikä ihme, silä älypuhelimet ja tabletit ovat kokonsa puolesta käteviä, niiden käyttäminen on yksinkertaista ja nykyisin lähes mitä tahansa arkipäivän palvluja voi käyttää myös mobiilissa. Mobiililaitteet myös maksavat huomattavasti laadukasta tietokonetta vähemmän, vaikkakin tietokoneen tai muun päätelaitteen käyttömahdollisuudet ovat mobiililaitetta monipuolisemmat.

Mobiililaitteet valtaavat uusia ikäluokkia

Mobiililaitteet saattavat vaikuttaa monimutkaisilta, mutta edullisen hintansa ja näppärän koonsa puolesta yhä useampi kääntyy tabletin puoleen arjen tärkeissä askareissa. Esimerkiksi laskujen maksu on erittäin helppoa tabletin tai älypuhelimen kautta niissä pankeissa, jotka ovat lanseeranneet oman sovelluksensa. Yksi näistä on DanskeBank. Vanhempikin henkilö oppii tabletilla laskujen maksun jopa tietokonetta helpommin, sillä sovelluksia on erittäin helppo käyttää. Tabletti auki vain, napautus sovelluksen kohdalta, omat tunnukset kenttiin ja minuutin kuluttua laitteen avaamisesta olet jo pankissa. Mobiilisovelluksessa pääsee myös tarkastelemaan omia tilitietoja helposti, sillä avainlukua ei pankkiin kirjautumiseen vaadita. Tätä turvavaihetta ei toki ole äysin sivuutettu, sillä jokaisen maksun varmistamiseen avainlukua edelleen tarvitaan.

Mobiililaitteet kiilaavat päätelaitteiden ohi

Viihdettä ja liikkuvuutta

Mobiililaitteen parhaat puolet ovat sen koko sekä liikkuvuus. Tabletti tai älypuhelin on kätevä viihdekeskus esimerkiksi matkalla, joka ei paina laukussa paljoa eikä myöskään vie paljoa tilaa. Tabletti on myös helppo ottaa esiin junassa tai lentokoneessa bussista puhumattakaan. Tabletin akku on yleensä läppäriä pidempikestoinen, joten laitetta on helppo käyttää myös paikoissa ja kulkuvälineissä, joissa ei ole virtalähdettä. Tabletille suunniteltujen moninaisten palveluiden ansiosta tabletilla voi helposti pelata pelejä tai katsella vaikka lempisarjaansa Netflixistä, jutellen samalla kavereidensa tai perheensä kanssa Facebookissa tai vaikkapa Whatsappissa. Tällaiseen ei tietokone kykene kuin paikoissa, joissa on latausmahdollisuus ja tarpeeksi pöytätilaa tietokoneen käyttämiseen. Tietokone myös vie paljon tilaa laukussa ja lisää huomattavasti lisäpainoa matkatavaroihin. Pelaaminen onnistuu, sillä mobiilikasino avautuukin hienosti näytön kokoon sovitettuna tälle älylaitteelle.

Tabletista tietokoneeksi

Heille, joista tabletti ei tarjoa tarpeeksi mahdollisuuksia esimerkiksi dokumenttien kirjoittamiseen, on olemassa myös näppärä keino muuttaa pädi minitietokoneeksi. Tekniikkakaupoissa myydään nykyisin BluTooth-tekniikalla tablettiin yhdistäviä näppäimistöjä, joiden avulla kirjoittaminen on yhtä helppoa kuin tietokoneellakin. Nykyisin tableteille on myös saatavilla monia erilaisia tekstinkäsittelysovelluksia ja lisää julkaistaan sitä mukaa kun tablettien suosio kasvaa. Tabletti on hyvin lähellä minitietokonetta, mutta on halvempi hinnaltaan ja kätevämpi kuljettaa mukana verrattuna normaaliin läppäriin. Vain tietokoneiden erikoistekniikkaa vaativat ammattilaiset pysyttäytyvät kiinteästi pöytätietokoneissa, sillä esimerkiksi tablettien kuvankäsittelysovellukset ovat vielä kaukana tietokoneiden suoritustasosta. Tämä johtuu tablettien pienestä prosessorikapasiteetista, mutta johon on mitä luultavimmin tulossa ratkaisu lähivuosina teknologian kehittyessä. Arkikäytössä mobiililaite kuitenkin oikeutetusti ohittaa läppärin tai muun tietokoneen pistein 100-0.?