Kännyköiden nopea kehittyminen

Morseaakkosilla alkanut puhelinkulttuuri on noin 150 vuodessa kehittynyt päätähuimaavaa vauhtia. Pisteet ja viivat ovat vaihtuneet pieniin, mukana kuljetettaviin tietokoneisiin, joilla voi pelata pelejä, selailla internettiä, vakoilla ystäviä ja tietty soittaa ja lähettää viestejä. Tämä on valtava harppaus teknologian kehityksessä, sillä ihka ensimmäinen varsinainen kännykkä ei soveltunut edes viestien lähettämiseen, vaan sillä pystyi vain soittamaan.

Motorola edelläkävijänä

Kännyköiden nopea kehittyminenVuonna 1973 Motorla esitteli ensimmäisen mukana kannettavan puhelimensa. Puhelimen nimi oli DynaTAC ja se painoi lähes kilon. Liikkuvuudestaan huolimatta tämä puhelin ei siis kuitenkaan ollut kovin kätevä ”matka”puhelin. Tällä puhelimella ei pystynyt myöskään tekemään muutakuin soittamaan. Ensimmäinen tekstiviestien lähettämiseen soveltuva puhelin tuli markkinoille vuonna 1992. Vuonna 1996 Apple esitteli ensimmäisen kämmentietokoneen, jota kutsuttiin myös henkilökohtaiseksi digitaaliseksi avustajaksi. Vain nejlä vuotta myöhemmin uuden, maailman kevyimmän puhelimen malli oli kehitelty valmiiksi. Puhelin oli Motorolan simpukkamalli StarTAC, joka painoi vain 88 grammaa, mikä oli mullistavan vähän senaikaisilla markkinoilla. Samana vuonna Nokian legendaarinen 3210-malli ilmestyi kauppojen hyllyille. Yhtenä mullistavana ominaisuutena tässä puhelinmallissa oli ennakoiva tekstinsyöttö.

Älypuhelimien aikakausi

Ensimmäinen älypuhelimeksi kutsuttu puhelin tuli markkinoille jo paljon aiemmin kuin voisi kuvitella. Vuonna 2001 Ericssonin R380-mallissa oli kaksivärinen kosketusnäyttö ja laitteen markkinointi kohdistui juurikin ”älypuhelin” sanaan. Samana vuonna Japanissa otettiin käyttöön 3G-verkko, ensimmäisenä maailmassa. Kaksi vuotta myöhemmin 3G saatiin myös Eurooppaan. Vuonna 2002 maailmassa oli jo yli miljardi matkapuhelimen käyttäjää. Tämä muutos onkin mahdollistanut, että esimerkiksi kasinosovellus on saatavilla erilaisiin puhelimiin.

GPS kaikkien ulottuville

Navigointi helpottui huomattavasti vuonna 2007, kun Nokian N95-malliin sisäänrakennettiin kaikille avoin gps-navigaattorisysteemi. Tässä puhelimessa oli myös 5 megapikselin kamera, joka oli huomattavaa edistystä siihenastisiin kännykkäkameroihin. Ensimmäinen monivärinen kosketusnäyttö nähtiin Applen ihkaensimmäisessä iPhonessa samana vuonna. Näyttö oli 3,5 tuumainen. Vuotta myöhemmin, vuonna 2008, Android-käyttöjärjestelmä tuli markkinoille HTC:n Dream-mallissa, ja yleistyi nopeasti myös muiden valmistajien puhelimissa. Vihdoin vuonna 2010 nopean internetyhteyden mahdollistava LTE-tekniikka sai lisää suosiota ja yleistyi markkinoilla.

Mitä seuraavaksi?

Vuoden 2017 puhelimet ovat vielä tästäkin huomattavasti kehittyneitä ja kehitys jatkuu yhä. Puhelimet muuttuvat yhä litteämmiksi, kevyemmiksi, nopeammiksi ja näppärämmiksi. Älypuhelimille kehitellään jatkuvasti uusia sovelluksia, jotka helpottavat arkielämää ympäri maailmaa. Esimerkiksi netissä ostaminen, matkustaminen ja lähipiiriin yhteydenpito ei koskaan ole ollut yhtä helppoa, kuin älypuhelimien aikana. Myös älypuhelimien kamerat ovat jo lähes ammattitasoa, ja nyt puhelimissa yleistyvät kaksilinssiset kamerat. Sormenjälkitunnistusta, nappulattomia puhelimia, suuria, pieniä ja kokoontaitettavia – kun kaikki on jo nähty, mitä tulevaisuus mahtaakaan tuoda tullessaan seuraavaksi??