Digitalisaation merkitys kasvaa

Muutaman viimeisen vuoden aikana digitalisaatiosta on tullut muotitermi, jolla saa käytännössä katsoen kaikki ovet auki yrityselämässä. Tämä kehitysaskel on mullistanut maailmaa merkittävästi ja aiheuttanut niin hyviä ja huonoja asioita yksilöille ja yhteiskunnalle. Tämän artikkelin tarkoituksena on perehtyä tarkemmin digitalisaatioon laajempana ilmiönä.

Papereille on jätetty hyvästit

Kaikkein karuimman kohtalon digitalisaation saattelemana on kohdannut metsäteollisuus, joka on joutunut leikkaamaan rajusti paperiteollisuuden kapasiteettia. Tämä ikävä vaikutus on näkynyt myös suomalaisessa yhteiskunnassa, kun metsäjätit ovat yksi kerrallaan sulkeneet paperitehtaita. Suljettujen laitosten myötä on tuhansia ihmisiä jäänyt työttömäksi, mikä on loppupeleissä kaatunut suomalaisten veronmaksajien harteille

Digitalisaatioon on verrattu erinäisistä syistä – yksi tärkeistä tekijöistä on ollut kestävä kehitys. Paperin ja postin kuluttamisen vähentämistä perustellaan sillä, että niiden käyttäminen on ympäristölle haitallista. Tämä asia toki pitää paikkansa, mutta toisinaan saattaa tuntua siltä, että kyseessä on vain uusi tapa säästää rahaa.

Kirjepostin määrän väheneminen on luonnollisesti näkynyt kansallisessa postilaitoksessa, joka on jatkuvasti järjestänyt uusia irtisanomisia. Uusi postilaki on myös mahdollistanut sen, että jakelun tiheys on harventunut vähenevän postimäärän johdosta.

Digitalisaation merkitys kasvaa

Mikä digitalisaatiossa sitten on positiivista?

Digitalisaatio on vähentänyt tarvetta paperinpyörittämiseen. Siinä, missä laskuja joutui entisaikaan maksamaan pankin tiskiltä, käy se nykyään näppärästi suoraan esimerkiksi mobiilisovellusta käyttämällä. Näin ollen säästää omaa aikaa, kun ei tarvitse seistä pitkän jonon päätteenä pankin palvelutiskillä ihmettelemässä. Tämä asia on erittäin hyvä kenen tahansa kannalta, sillä harva haluaa tuhlata kallisarvoista aikaa jonottamiseen ja turhaan odotteluun.

Digitalisaation ansiosta palvelut ovat yhä enemmän netissä ja tunnistamisen virkaa ajavat pankkitunnukset. Tämä on erinomainen asia niin yritysten kuin yksityishenkilöiden kannalta, sillä palvelusopimusten teko, asioiden tarkistaminen ja paperien toimittaminen käy nopeammin kuin koskaan.

Eurooppa etenee eri tahtiin

Eurooppa on edennyt erilaiseen tahtiin digiloikassaan. Siinä, missä Suomi edustaa kärkipäätä, on esimerkiksi etelässä sijaitsevat Italia ja Malta kaukana kehityksestä. Hyvä seikka kuitenkin on, että Italian nähtävyydet hyväksyvät esimerkiksi netistä ostettuja lippuja sen sijaan, että joutuisi odottamaan kassatiskillä omaa vuoroaan.